Friday, April 15, 2016

Crumble kolač

Eh što volim ovaj kolač. Jedan od najdražih mi je. Mama ga radi otkad pamtim za sebe, odnosno još otkad smo u Njemačkoj živjeli. Recept i jest otamo, gdje je streuselkuchen, iliti kolač s mrvicama ili crumbleom, veoma popularan, a rekla bih čak i tradicionalan. Što tu i nije za voljeti, slatko dizano tijesto s maslacem posuto slatkim mrvicama, pametnom dosta. Vjerojatno je da ćete ga pojesti u pretjeranoj količini. Znam iz iskustva.
Možete ovome kolaču dodati i jabuke ako želite. Jednostavno prije posipanja mrvica posložite ploške jabuka na tijesto i onda preko njih pospite mrvice. A još jedna od dragih mi kombinacija s ovim kolačem je puding. Kolač se ispeče, pusti da se ohladi, razreže popola, a onda se preko donje polovice premaže ohlađeni puding ili slastičarska krema od vanilije. Na to se stavi druga polovica kolača i to je to. Stvarno izvrsna varijanta. No moram priznati da je meni ipak najdraža ova jednostavna varijanta tijesta i mrvica. Recept je dolje, bon appetit!

Recept

Tijesto
250g brašna
38g šećera
15g svježeg kvasca ili 5g suhog kvasca
50g maslaca
125ml toplog mlijeka

Mrvice
150g brašna
100g maslaca
90g šećera
1/2 male žlice cimeta
+ 1-2 velike žlice kiselog vrhnja ili jogurta

1. Ako koristite svježi kvasac, otopite ga u toplom mlijeku. Brašno i šećer stavite u zdjelu, napravite udubinu u brašnu i ulijte u to otopljeni kvasac. Povežite žlicom malo smjese kvasca i mješavine brašna i šećera tako da dobijete ljepljivu smjesu. Pustite da se diže 10 - 15 minuta. Nakon toga u zdjelu dodajte maslac narezan na kockice i umijesite glatko tijesto. Pustite da se diže oko 40 minuta.
Ako koristite suhi kvasac, stavite brašno, šećer i kvasac u zdjelu i poiješajte ih. Dodajte maslac narezan na kockice i toplo mlijeko i umijesite glatko tijesto. Pustite da se diže 50 - 60 minuta.
2. Kada se tijesto gotovo diglo, pripremite mrvice tako da sve sastojke stavite u zdjelu i mijesite ih rukama sve dokse sastojci ne spoje i ne dobijete mrvice. Ostavite sa strane.
2. Tijesto izvadite iz zdjele i ravnomjerno ga raspodijelite po zdjeli dimenzija oko 30x20 cm obloženoj papirom za pečenje.
3. Preko tijesta premažite kiselo vrhnje ili jogurt u tankom sloju.
4. Preko toga pospite mrvice.
5. Peći oko 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 210C.
6. Gotov kolač izvaditi iz pećnice i staviti na žicu za hlađenje.
7. Poslužiti kolač još dok je topao.



No comments:

Post a Comment